
سمینار تخصصی که از سوی مرکز آموزش سازمان قرآنی دانشگاهیان کشور وابسته به جهاد دانشگاهی برگزار میشود.
به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از روابط عمومی سازمان قرآنی دانشگاهیان کشور، نخستین جلسه از سلسه سمینارهای تخصصی «آشنایی با بازار جهان اسلام» است که سازمان قرآنی دانشگاهیان در نظر دارد با توجه به رسالت خود در حوزه بینالملل، با برگزاری آن گام کوچکی در راستای توسعه تعاملات اقتصادی با بازار جهان اسلام بردارد.
این سازمان بر همین اساس برگزاری تعداد ۱۰ سمینار تخصصی با عنوان «سلسله سمینارهای تخصصی آشنایی با بازار جهان اسلام» با محوریت ۱۰ کشور مسلمان در سال ۱۴۰۰ را در دستور کار خود قرار داده است.
بر اساس این گزارش هدف از برگزاری این سلسله سمینارها؛ افزایش شناخت فعالان اقتصادی نسبت به بازار جهان اسلام و اقتصاد کشورهای اسلامی، آموزش نحوه تعامل اقتصادی هرچه بهتر با بازار جهان اسلام، کمک به شبکهسازی فعالان اقتصادی در کشور و اجتماعسازی در حوزه ایجاد تعامل اقتصادی پایدار با بازار جهان اسلام و کمک به شکلگیری همکاریهای مشترک در میان فعالان اقتصادی در کشور به منظور تعامل با بازار جهان اسلام عنوان شده است.
همچنین کمک به استفاده از فرصتهای اقتصادی و خلق ثروت برای کشور و ایجاد دغدغه در میان فعالان اقتصادی و نهادهای سیاستگذار به توجه بیشتر به بازار جهان اسلام و ایفای نقش پر رنگتر در این حوزه از دیگر اهداف برگزاری این سمینارهای تخصصی برشمرده میشود.
نخستین سمینار تخصصی «آشنایی با بازار جهان اسلام؛ عمان» در ۱۱ محور، به معرفی کشور عمان و راههای فعالیتهای اقتصادی در این کشور میپردازد که این محورها عبارتند از:
- معرفی کلی کشور عمان
- معرفی تخصصی اقتصاد عمان
- ویژگیهای فرهنگی مردم عمان و بایدها و نبایدهای تعامل تجاری با عمان
- چگونگی اخذ ویزا و سفر به عمان
- معرفی وبسایتها و منابع اطلاعاتی به منظور کسب اطلاعات در خصوص اقتصاد عمان
- معرفی وبسایتهای تجارت الکترونیک در حوزه تجارت با عمان
- معرفی اولویتهای استراتژیک و نقشه راه عمان
- معرفی فرصتهای تجاری و سرمایهگذاری عمان
- نحوه ثبت شرکت و امور مرتبط با مالکیت فکری و امور حقوقی در عمان
- بررسی نحوه همکاریهای علمی، دانشگاهی، شرکتهای دانش بنیان و استارتاپها
- صادرات مجدد از عمان
مزایای شرکت در این سمینار، مواردی چون: شبکهسازی و تبادل اطلاعات با سایر علاقهمندان به فعالیت بینالمللی در بازار جهان اسلام، امکان ایجاد ارتباط با حامیان، سخنرانان و اساتید، ثبت اطلاعات شرکتکنندگان در کتاب فعالان اقتصادی بازار جهان اسلام و اخذ مدرک معتبر و قابل ترجمه جهاد دانشگاهی عنوان شده است.
نخستین سمینار تخصصی «آشنایی با بازار جهان اسلام؛ عمان» روز چهارشنبه، ۲ تیرماه ۱۴۰۰ از ساعت ۹ صبح تا ۱۸ به صورت حضوری در محل مرکز آموزش سازمان قرآنی دانشگاهیان کشور وابسته به جهاد دانشگاهی واقع در تهران، خیابان انقلاب اسلامی، ضلع شرقی دانشگاه تهران، خیابان قدس، خیابان بزرگمهر، پلاک ۸۵، برگزار میشود.
علاقهمندان میتوانند برای پیش ثبت نام و کسب اطلاعات بیشتر به لینکهای زیر مراجعه و یا با شماره تلفن ۰۲۱۶۶۴۱۰۲۳۹ تماس بگیرند.
نشست «فضائل و مصائب حضرت زین العابدین (ع)» به همت خانه فرهنگ کشورمان در لاهور برگزار و علما و اندیشمندان پاکستانی به بررسی نقش مهم امام سجاد (ع) در زنده نگه داشتن قیام عاشورا پرداختند.
به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از روابط عمومی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، نشست مجازی «فضائل و مصائب حضرت زین العابدین (ع)» با حضور جمعی از اندیشمندان و شخصیتهای دینی، دانشگاهی، ادیبان و شعرای مطرح در پاکستان به همت خانه فرهنگ جمهوری اسلامی ایران در لاهور برگزار شد و شرکت کنندگان هر یک زوایای عبادی و مبارزاتی زندگی پُربرکت حضرت امام سجاد (ع) را پس از واقعه جانگداز عاشورا و در زمان حکومت ظالمانه بنی امیه مورد تبیین و تشریح قرار دادند.
در این مراسم، پس از قرائت آیاتی از قرآن کریم و منقبت خوانی درباره شخصیت امام سجاد (ع) از سوی یکی از نعت خوانان پاکستانی، جعفر روناس، وابسته فرهنگی و مسئول خانه فرهنگ جمهوری اسلامی ایران در لاهور با بیان اینکه معرفت و شناخت تمام جنبههای شخصیتی ائمه (ع) برای ما انسانهای عادی و محدود در عالم طبیعی غیر ممکن است گفت: کتاب شریف صحیفه سجادیه که حاوی ادعیه و مناجاتهای ایشان است، یکی از بزرگترین و مهمترین گنجینههای حقایق الهی به شمار میرود.
وی با ذکر فضائل اخلاقی و موقعیت ممتاز علمی حضرت سجاد (ع) افزود: حاکمان وقت سعی و تلاششان این بود که با تبلیغات علیه این خاندان مطهر، آنان را به انزوا کشانده و محبت مردم را نسبت به آنان کم کنند ولی با همه این دسیسهها و نیرنگها و تبلیغات سو، خاندان اهل بیت (ع) در بین مردم مقام و منزلت والایی داشتند و مورد احترام و تکریم واقع میشدند.
وابسته فرهنگی کشورمان در لاهور زنده نگاه داشتن یاد عاشورا، پند و ارشاد امت و همچنین، اصلاح جامعه در قالب دعا و مناجات را سه اقدام مهم امام چهارم شیعیان دانست و گفت: یکی از ویژگیهای ممتاز آن حضرت، احاطه علمی ایشان به اصول اعتقادی و احکام اسلامی بود، به گونهای که در مقابل هر سؤالی که از ایشان میشد، پاسخی دقیق و اعجاب انگیز، بیان میکرد.
مدثر اعظمی، از شاعران اهل بیت (ع) در پاکستان با اشاره به ویژگیهای ممتاز حضرت زین العابدین (ع) گفت: شکیبایی ایشان در برابر ناگواریها و مصیبتها و عفو و گذشت ایشان نسبت به کسانی که به اهل بیت (ع) جفا و ظلم کرده بودند در تاریخ اتفاقی نادر و منحصر به فرد است.
وی دستگیری از مستضعفان و نیازمندان در تاریکی شب را از صفات بارز سید الساجدین (ع) خواند و گفت: بر اساس روایات اسلامی در زمان بنی امیه به دلیل جنگهایی که شده بود تعداد غلامان افزایش چشمگیری یافته بود در چنین شرایطی حضرت امام سجاد (ع) غلامان بسیاری را خریده و آنها را در راه رضای الهی آزاد میکردند.
کمیل قزلباش از ادیبان پاکستانی واقعه دلخراش کربلا را بزرگترین مصیبت برای امام سجاد (ع) عنوان کرد و گفت: متأسفانه در محافل مذهبی ما در پاکستان شخصیت امام سجاد (ع) آن طور که باید شاید بیان نمیشود زیرا که در این محافل بیشتر امام را شخصی که همیشه گریه میکند نشان داده شده است و این در حالیست که این امام بزرگوار در سه دهه عمر مبارک خود، پس از واقعه جانگداز عاشورا با اقدامات بزرگ و متعهدانه خود در حال مبارزه با حکومت پراختناق بنی امیه بودند.
وی دعای صحیفه سجادیه را بزرگترین شاهکار ادبی و مذهبی امام سجاد (ع) دانست و گفت: امام بزرگوار با خلق این اثر بزرگ، روح و جان انسانها را چنان تحت تأثیر قرار دادند که طرفداران همه مذاهب اسلامی از این گنجینه ارزشمند تا کنون سود میبرند.
خانم سعدیه وسیم، از فعالان مذهبی پاکستان نیز با بیان دوران پر از شکاف و تفرقه در زمان حکومت یزید و حاکمان بعدی بنی امیه اظهار کرد: پس از واقعاً دلخراش کربلا که همه آن جلوی چشمان امام سجاد (ع) صورت گرفت ایشان برای تقویت راه پدر بزرگوارشان امام حسین (ع) شیوه منحصر به فردی از عزاداری را برای ما معرفی کردند.
وی عبادت خالصانه را ویژگیهای ممتاز امامان معصوم به ویژه امام سجاد (ع) عنوان کرد و گفت: واقعه جانسوز کربلا چنان زندگی پُربرکت امام زین العابدین (ع) را تحت تأثیر قرار داد که بر اساس روایات نقل شده اسلامی، ایشان اکثر شبها را صرف عبادت برای کسب رضایت الهی میکردند و در بیشتر ایام نیز واقعه عاشورا را برای مردم بیان میکردند.
حافظ فیصل از علمای پاکستانی نیز به تبین سخنان تاریخی حضرت سجاد (ع) در دربار یزید پرداخت و گفت: سخنان امام سجاد (ع) و عمه ایشان حضرت زینب (س)، چنان قصربنی امیه را لرزاند که یزید مجبور شد ایشان و دیگر اهل بیت (ع) را با احترام فراوان آزاد کند.
این عالم پاکستانی در ادامه با تبین فلسفه مبارزات امام علی بن حسین (ع) در مقابل حکومت طاغوتی بنی امیه گفت: معرفت و بصیرت و خداجویی امام در زمان حکومت ظلم و جور بنی امیه برای همه ما مشعل راه هدایت است.

احمدی به پیشینه تاریخی و قدمت ۸۰۰ ساله مسجد جامع هرات اشاره کرد و گفت: این بنای نفیس یادگار مبارکی از اجداد هنرمند ما بوده که با ورود طالبان سوت و کور شده است.
همایون احمدی، کارشناس حفظ بناهای تاریخی هرات افغانستان، در گفتگو با مهر گفت: مسجد جامع هرات بیش از ۸۰۰ سال پیشینه تاریخی دارد که با ورود طالبان و ترسی که در مردم از وضعیت جدید حاصل شده، این مسجد سوت و کور شده است. گرچه به هیچیک از بناهای این مسجد آسیب نرسیده است.
وی به پیشینه تاریخی مسجد جامع بزرگ شهر هرات اشاره کرد و گفت: توسعه و گسترش مساجد اسلامی مهمترین دستاورد هنر معماری در اسلام بوده است. کتابت و کتیبه نویسی نه تنها پاره جدا نشدنی از تزئین عمارات و گاهی اشیا هنری شد بلکه اهداف و نیات آنها را به نمایش گذاشت و مسلمانان از همان روزهای نخست اقدام به ساختن مسجد کردند و به تبع با افزایش تعداد مساجد، اشکال معماری نیز رو به گسترش نهاد.
وی با بیان اینکه مسجد بنایی اسلامی و جلوه گاه تمام رمز و رازهای معماری اسلامی است، اظهار داشت: بررسی دقیق عملکردهای این بنا ما را به فهم عمیق از کارکردهای فرهنگ اسلامی میرساند.
کارشناس حفظ بناهای تاریخی هرات افغانستان با بیان اینکه دلایل دیگری نیز برای پژوهش درباره تاریخ مسجد وجود دارد، گفت: مسجد بنایی است که عالیترین سازهها را در معماری اسلامی به وجود آورده و به این نیت ساخته شده است که باقی بماند.
وی یادآور شد: علی رغم بناهای غیر مذهبی که با وجود تزئینات فراوان ساختار سست داشتند، مسجد به سرعت در صدر اسلام تبدیل به مرکز جامعه، مسلمانان شد، در این مکان عبادت و اجتماعات بزرگ برپا میشود و همین امر باعث پایداری مساجد نسبت به دیگر بناها شده است.
احمدی با بیان اینکه مساجد جامع نه تنها ابعاد بزرگتر دارند بلکه تزئینات بیشتری در آنها بکار رفته است، یادآور شد: مشهورترین مساجد بعد از یک نسل از رحلت پیامبر (ص) مساجد فسطاط، قیروان، کوفه و بغداد هستند.
مسجد جامع هرات؛ یادگاری از نیاکان یکتاپرست
وی به جایگاه مسجد جامع بزرگ هرات باستان اشاره کرد و گفت: این مسجد در زیباترین موقعیت شهر کهن هرات و خراسان قدیم واقع شده، بنایی نفیس و یادگاری از اجداد هنرمند ما است، این مسجد طی چندین هزار سال در زمانهای قبل از اسلام عبادتگاه آریائیان بوده است.
کارشناس حفظ بناهای تاریخی هرات افغانستان با بیان اینکه در زمان خلافت عثمان بن عفان ساکنان هرات به دین مقدس اسلام مشرف شده و مسجد ساختند، گفت: در سال ۳۷۲ هجری قمری به نقل از مؤلف کتاب حدود العالم، مسجد جامع هرات از آبادترین مسجدها بوده است و حتی خواجه عبدالله انصاری در جایگاه مخصوص مسجد جامع هرات محافل بزرگ درس و کارشناسی داشته است.
وی ادامه داد: در سال ۴۱۴ هجری قمری به اثر آتش سوزی نیمی از مسجد که غالباً چوب وبا نقوش و رنگ آمیزی بوده است سوخته که خواجه عبدالله محمد با همکاری مریدان و همراهانشان آتش مسجد را خاموش کردند و بعد از آن مردم شهر هرات به ترمیم مسجد جامع همت گماشتند.
احمدی با بیان اینکه در سال ۵۹۷ هجری قمری بر اساس نظر فخرالدین رازی و با کمک سلطان غیاثالدین غوری و مساعدت مردم هرات مسجد جامع ساخته و با آجر بنا و کاشیهای فیروزهای آراسته شد، گفت: امام فخر رازی در حالی که روزهای جمعه به منبر مسجد جامع مردم را ارشاد میکرد و سخنرانی داشت در روزهای دیگر هفته به تدریس فلسفه و عقاید اسلامی در بخش دیگری در این مسجد میپرداخت.
وی با تاکید بر اینکه سلطان محمود پسر سلطان غیاثالدین غوری بعضی کارهای باقیمانده این مسجد را به انجام رسانیده است، یادآور شد: بر اثر حمله چنگیز، ویرانیهایی به این مسجد وارد شد.
کارشناس حفظ بناهای تاریخی هرات افغانستان عنوان کرد: در زمان غیاثالدین کرت مسجد جامع هرات تعمیر و خرابیهای ناشی از حمله چنگیز ترمیم و مدرسهای بنام غیاثیه در شمال مسجد جامع در محوطه جداگانه بنا شد.
وی با بیان اینکه در دوران ملک معزالدین کرت به زیبایی و تزئینات مسجد افزوده و خانقاهی در کنار آن برای عبادت صوفیان آباد شد، گفت: در عهد ملک غیاثالدین آخرین ملک آل کرت یک عدد دیگ برنزی زرکوب ساخته شده که منبتکاری و نقشه کشی آن را محمد بن عبدالواحد ورسامی انجام داد، وقف مسجد جامع هرات شد.
وی با عنوان اینکه در دوره زمامداری شاهرخ فرزند تیمور با استفاده از صنایع کاشی، معرق، حجاری و خطاطی آن عصر به ترمیم نقش و نگار رواقها و دیوارهای مسجد پرداخته، خاطرنشان کرد: در عهد سلطان حسین بایقراء به سرپرستی امیر علی شیر نوایی وزیر هنر هرات ایوان بزرگ مقصوره مجدداً تعمیر و دو ایوان دیگر به جهت مقاوم سازی ایوان بزرگ مقصوره آباد شد و تمام دیوارهها و رواقهای مسجد جامع با ستونهای بزرگ و سنگهای مرمر و کاشیهای معرق آراسته شد و استحکام یافت.
احمدی اظهار داشت: هنگام هجوم سربازان شاه اسماعیل صفوی به هرات بعضی ویرانیهایی به مسجد جامع هرات وارد شد که حسن شاملو خطاط و شاعر مقتدر هرات در دوره حکم رانی خود به کمک مردم به ترمیم ویرانیهای قبلی شاه اسماعیل به مسجد جامع شریف اهتمام ورزید.
وی خاطرنشان کرد: در زمان عبدالله خان ملک یار جادههای وسیع در اطراف مسجد احداث ونیز باغی به وسعت ۲۵ هزار و ۱۶۰ متر مربع در سمت شرق مسجد جامع احداث شد و رواقهای به ارتفاع بیش از نیم متر با سنگها مرمر بنا شد.
احداث منار یادگار شهدای مدافع هرات در وسط باغ شرقی مسجد جامع
احمدی بیان کرد: در صحن مسجد جامع هرات به جای محراب سابق، محراب عالی و نفیسی از انواع سنگهای گران قیمت و در کنار آن منبری بزرگ از سنگ مرمر به اهتمام استاد «محمد سعید مشعل» طرح و تکمیل شد. منار یادگار شهدای مدافع هرات که در برابر سربازان خارجی مقاومت کردند و به درجه رفیع شهادت نائل آمده بودند در وسط باغ شرقی مسجد جامع هرات بنا شد.
احمدی بیان کرد: سنگ فرش صحن مسجد جامع از سمت غرب آغاز شد که سنگهای صفوف نماز از مرمر و فاصله بین صفوف از سنگ رخام سیاه کار شده است که این کار با نفوذ و حاکمیت کمونیستها در افغانستان نیمهکاره باقی ماند.
وی با بیان اینکه از بودجه کمک به مسجد جامع پنج عدد حوض آب برای وضو گرفتن مردم ساخته شد و نیز محراب مسجد زمستانی با تلاش استاد «محمد سعید مشعل» گچبری شد در همین زمان یک پایه ماشین برق وقف مسجد جامع شد و دو حلقه چاه عمیق و نیمه عمیق به داخل پارک شرقی حفر شد، افزود: با مساعدت یک تن از تجار خیر کویتی سی چشمه سرویس بهداشتی در قسمت پارک پایین مسجد جامع احداث شد.
کارشناس حفظ بناهای تاریخی هرات افغانستان با بیان اینکه کنارههای آهنی در دیوارهای مسجد جامع ساخته شد، گفت: در سال ۱۳۷۶ و ۱۳۷۵ هجری شمسی توسط فرمانده حفظ بناهای تاریخی هرات یک باب وضو خانه در داخل پارک مسجد جامع احداث و وضوخانههای دیگر ترمیم شدند.

نماینده مجلس خبرگان رهبری گفت: یکی از برکاتی که امام حسین (ع) با فضای نورانی حزن عاشورا در عالم ایجاد کرد آن بود که تا ابد بساط ابلیس را به مخاطره انداخت.
به گزارش خبرنگار مهر، حجت الاسلام والمسلمین میرباقری همزمان با دهه سوم ماه محرم در حسینیه آیت الله حق شناس (ره) به ایراد سخنرانی پرداخت و اظهار داشت: یکی از خصوصیاتی که در انسانها است و احتیاج دارد این خصوصیت اصلاح شود خوشیها و غصههای آدمی است.
وی افزود: یکی از مهمترین رسالت انبیای الهی و ائمه اطهار (ع) آن است که این حالات را اصلاح کنند از این رو همواره در این مسیر بسیار تلاش کردند. البته جبهه مقابل نیز که سردمداری آن با ابلیس است برای شادی و ناراحتی انسانها تلاش میکند و تدبیر میاندیشد.
نماینده مجلس خبرگان رهبری با بیان اینکه انسانها در عالم دنیا با دو امام حق و باطل مواجه هستند، گفت: امام حق انسان را به نور و سعادت و امام باطل آدمی را به گمراهی و ظلمت دعوت و راهنمایی میکند؛ در روز قیامت همه انسانها با امامانشان در صحنه محشر حاضر میشوند. همانگونه که امام هدایت تلاش میکند تا امت خود را در یک مسیر پیچیده و طولانی بسازد امام ظلمت نیز تلاشهای فراوانی برای گمراه ساختن بشر انجام میدهد.
حجت الاسلام والمسلمین میرباقری با اشاره به اینکه عالم هستی دارای یک عالم غیب است، تصریح کرد: خداوند متعال هرگز مؤمنان را رها نمیکند و آنان را از ناپاکان جدا میسازد. خدای متعال حقایق غیب را به مؤمنان و پاکان نشان نمیدهد از این رو آنان تنها ظاهر امور را مشاهده میکنند اما با این وجود خداوند، پیامبرانی را مبعوث کرد و آنان را از عالم غیب مطلع ساخت تا از این طریق بتوانند رسالت خویش را در هدایت انسانها انجام دهند.
وی افزود: پروردگار به همان میزان که به پیامبران مأموریت داده به همان مقدار آنان را از حقایق عالم غیب مطلع کرده است تا بتوانند مردم را هدایت کنند. انسانها با پذیرش انبیای الهی میتوانند به صلاح و رستگاری برسند.
نماینده مجلس خبرگان رهبری با تاکید بر اینکه امام حسین (ع) کانون امنیت در عالم هستی است، گفت: ایشان کاملاً به عالم غیب اشراف داشتند از این رو کسانی که همگام با حضرت شدند به کمال رسیدند.
حجت الاسلام والمسلمین میرباقری با اشاره به اینکه انسان بعد از مؤمن شدن باید اهل تقوا شود، تصریح کرد: مراد از تقوا بذل جان، مال و… در راه خداوند است. انسان اگر همگام با اهل بیت (ع) و پیامبر (ص) شود در مواجهه با سختیها و خوشیها از انجام عمل صالح غفلت نمیکند.
وی درباره جریان امامت باطل و جریان امامت حق عنوان کرد: جریان امامت باطل همانند جریان امامت حق برای خود امت سازی میکند. امت سازی بسیار دشوار است و مشکلات بسیاری در این مسیر وجود دارد تا جایی که گاهی باید عاشورایی رخ دهد تا بتوان جبهه باطل را از جبهه حق جدا کرد.
این کارشناس امور دینی بیان کرد: انسان مؤمن هرگز نگران آمد و شدها نیست چرا که میداند سختی و مشکلات تدبیر الهی است. کسی که با هر غصه و ناراحتی منقلب میشود و خود را می بازد نمیتواند در صحت و سلامت، مسیر حق را طی کند. اهل زهد اگر در مسیر الهی باشد میتواند اهل سبقت شود. انسان همواره باید بتواند حالات روحی خود را در آمد و شد روزگار کنترل کند.
حجت الاسلام والمسلمین میرباقری به فعالیتهای مستمر جبهه باطل اشاره و ابراز کرد: امروز در غرب همه نوشیدنیها آمیخته به خمر است، آنان این کارها را انجام میدهند تا بتوانند انسانها را به مسیر باطل هدایت و در آنجا ثابت قدم گردانند. کسی که دل به دنیا میبندد و عالم غیب را باور ندارد با هر حادثهای هیجانزده میشود.
وی افزود: انسان مؤمن میداند حتی اگر همه دنیا را به او دادند نباید از عالم آخرت غافل شود؛ همچنین همیشه مراقب است که خوشی های او را ابلیس مدیریت و طراحی نکند. شیطان تا لحظه مرگ آدمی را به باطل دعوت میکند.
این کارشناس امور دینی در پایان خاطرنشان کرد: یکی از برکاتی که امام حسین (ع) با فضای نورانی حزن عاشورا در عالم ایجاد کرد آن بود که تا ابد بساط ابلیس را به مخاطره انداخت.

بحث در خصوص تعداد ارواحی است که در آستان حضرت اباعبدالله (ع) ماوا گرفتند و تعداد شهدای کربلا بر اساس نقلهای تاریخی متفاوت است.
خبرگزاری مهر - گروه دین و آئین: زیارت عاشورا با مجموع درسهای عقیدتی، سیاسی، فکری و انزجار از دشمنان اهل بیت عصمت و طهارت، در حکم محک و معیاری است که سَره را از ناسره جدا میکند. زیارت عاشورا مجموعهای از درسهایی است که هر کدام از آن ارزشهایی را ارائه میدهد و سر فصلهای غیر قابل تردیدی را فرا راه انسان میگشاید و میتواند آدمی را در پیمودن راه راست و رسیدن به حقیقت راسخ و استوار نماید. زیارت عاشورا خود منشوری است که از هر جهت نوری از آن جلوهگر است چرا که این صحیفه بهانهای است برای بیان مختصر امّا کامل از اسلام شناسی، معرفتشناسی، امام شناسی، جامعه شناسی و انسان شناسی. در این ایام میطلبد اندیشمندان به مدد اعتقادات راستین و فضیلت مدار مؤمنان بیایند و با تبیین صحیح اعتقادات اسلامی مردم را با عشق و معرفت بیشتر نسبت به ساحت مقدس پیامبر اعظم (ص) و اهل بیت (ع) آشنا کنند.
این زیارتنامه توسط امام باقر (ع) به شیعیان تعلیم داده شده است و صرفاً یک زیارتنامه جهت عرض ادب ظاهری به محضر امام حسین (ع) و یاران ایشان نیست و معانی عمیقی در آن نهفته است.
بر همین اساس حجت الاسلام والمسلمین سید محمدباقر علم الهدی استاد حوزه علمیه تهران از رهگذر شرح و تفسیر زیارت عاشورا، زوایای پنهانی که در این زیارت نامه قدسی نهفته است را در ایام ماه محرم مطرح و مطالب آن تقدیم مخاطبان میشود. آنچه در ادامه میخوانید قسمت پنجم تفسیر زیارت عاشورا است: «السلام علیک و علی الارواح التی حلت بفنائک»؛ سلام بر تو و بر آن جانهایی که در آستان تو جا گرفتند و بر ساحت قرب تو فرود آمدند.
بحث در خصوص تعداد ارواحی است که در آستان حضرت اباعبدالله (ع) ماوا گرفتند، تعداد شهدای کربلا بر اساس نقلهای تاریخی متفاوت است آنچه که بین مورخین معروف و مشهور بوده و مرحوم شیخ مفید در کتاب ارشاد، ابن اثیر در کتاب الکامل و دیگران مانند واحدی، مدائنی و طبری نقل میکنند این است که تعداد شهدای کربلا ۷۲ نفر که ۳۲ نفر آنها سواره و ۴۰ نفر پیاده بودند.
اما در برخی دیگر از کتب تاریخی همچون عقد الفرید عبارتی وجود دارد که تعداد شهدای کربلا را ۷۷ نفر و در کتب دیگری نیز ۷۸ نفر ذکر کردند از این جهت که میگویند تعداد سرهایی که از کربلا به کوفه آمد ۷۸ سر بوده است.
در برخی از کتب تاریخی مثل کتاب مروج الذهب مسعودی تعداد شهدای کربلا ۸۷ نفر بیان شده است همانگونه که در کتاب فصول المهمه تعداد شهدای کربلا را ۸۲ نفر نقل کردند، کتاب دیگری نیز تحت عنوان تذکرة الخواص وجود دارد که در این کتاب تعداد شهدا را ۷۰ نفر سواره و ۱۰۰ نفر پیاده میشمرد.
در ادامه زیارت میخوانیم «علیکم منی جمیعاً سلام الله ابداً ما بقیت و بقی اللیل و النهار» بر جمیع شما تا ابد از من درود و تحیت و سلام خدا باد تا من هستم و تا روز و شب در جهان برقرار است.
در معنای این سلام دائمی خداوند بر اهل بیت (ع) دو احتمال وجود دارد؛ معنای اول اینکه مراد از سلام الله صلوات و رحمت خداوند است در حقیقت سلام یک تحیت است و تحیت خدا اکرام و اعظام از ناحیه پروردگار عالم است. سلام و تحیت باعث میشود شهدای والامقام کربلا هر چه بیشتر به قرب الهی نزدیک شوند.
معنای دیگر سلام تسلیم است به این معنا که خداوند متعال شهدای والامقام کربلا را از همه نقایص و عیوبی که مورد تصور است سالم نگه دارد. وجود مقدس امام حسین (ع) که حجت خدا است و در افقی مافوق افق بشری سیر میکند و از همه نقایص و عیوب پاک است. در ناحیه شهدا هم آن زمانی که به شهادت میرسند اگر هم نقص و عیبی داشته باشند به کمال و سعادتمندی میرسند در حقیقت آنها میتوانند تمام نقایص خود را هنگام شهادت بر زمین بگذارند و در اوج کمال از این عالم پر بکشند و به عالم دیگر منتقل بشوند.
ششمین گردهمایی فعالان مردمی اربعین که به صورت مجازی به همت جامعه ایمانی مشعر برگزار شد حاج حسین یکتا دبیر جمعیت امام رضاییها، حجتالاسلام سید حمید حسینی یکی از فرماندهان جنگ، حجتالاسلام داوود صالحی دبیر جامعه فعالان مردمی اربعین به بیان نکاتی در خصوص اربعین پرداختند.
مردم عراق مشتاق خدمت به زائران ایرانی هستند
یکی از فرماندهان جبهه مقاومت در عراق گفت: مهمترین موضوع ما اربعین است و ما نیز به دنبال این هستیم که بتوانیم زائران ایرانی را حتی با یک توافق زیرمیزی در اربعین داشته باشیم؛ مردم عراق به زائران ایرانی عادت کرده اند و هر روز از ما سوال میکنند که وضعیت زائران ایرانی در اربعین امسال چه میشود.
حجتالاسلام سید حمید حسینی اظهار کرد: دولت عراق به دنبال این است که ملت عراقی هم در صحنه نباشد، دولت به میزانی مشکل دارد که نمیخواهد هیچ مشکل جدیدی به مشکلاتش اضافه شود.
یکی از فرماندهان جبهه مقاومت در عراق با اشاره به اینکه سوم ربیعالاول انتخابات جدید برگزار و دولت جدید انتخاب میشود، مطرح کرد: مهمترین موضوع ما اربعین است و ما نیز به دنبال این هستیم که بتوانیم زائران ایرانی را حتی با یک توافق زیرمیزی در اربعین داشته باشیم؛ مردم عراق به زائران ایرانی عادت کردند و هر روز از ما سوال میکنند که وضعیت زائران ایرانی در اربعین امسال چه میشود.
وی از نقش سخنان رهبری در با شکوه شدن حماسه اربعین حسینی یاد کرد و گفت: در عراق موضوع از بین بردن ویروس کرونا اولویت نیست و اولویت مردم در عراق ارائه خدمات و مبارزه با فساد است.
حسینی با اشاره به اینکه قوانین منع تردد در عراق بیشتر برای کارمندان و دولتیهاست و مردم در شرایط عادی در حال زندگی هستند، گفت: مرگ و میر بر اثر کرونا در عراق وجود دارد و اینکه گفته میشود این آمار پایین است درست نیست؛ مرگ و میر در عراق در خارج از بیمارستانها اتفاق میافتد به همین علت آمار آن ثبت نمیشود.
وی خاطرنشان کرد: برخی از دولتیهای عراق به دنبال کارشکنی هستند چراکه اربعین را یک موضوع تجاری تلقی کرده و به دنبال دریافت هزینه از زائران ایرانی هستند و در حالی هزینه واکسن کرونا از آنها گرفته میشود که شاید هیچ واکسن و تستی هم در کار نباشد.
این فعال مردمی عرصه اربعین گفت: افرادی که از سوی دولت ایران به دنبال مذاکره با مقامهای عراقی در مورد اربعین هستند باید دست از ملاحظه کشید و با جدیت و قاطعیت بیشتر موضوع را دنبال کنند، هزینه اضافی بر دوش زائر ایرانی پذیرفتنی نیست؛ جمهوری اسلامی باید از روز اول میخواست که چهار میلیون زائر ایرانی در اربعین حضور یابد اما متأسفانه این کار انجام نشد.
رئیس اتحادیه رادیو و تلویزیونهای عراق در پایان گفت: در دهه اول محرم برای بستری بیماران کرونایی ما مشکل جدی در عراق نداشتیم.
دبیر جامعه فعالان مردمی اربعین ضمن گلایه از کمکاری مسئولان دولت دوازدهم در حوزه اربعین، مطالبه جدیتر دولت جدید را خواستار شد و گفت: اکنون سفرهای بسیاری به کشورهای مختلف در حال انجام است اما متأسفانه نوبت زائران اربعین که میشود سفرها لغو میشود درحالیکه یک جمعیت چندین میلیون نفری در ایران، خواستار حضور در اربعین عراق هستند.
حجتالاسلام داوود صالحی اظهار کرد: ما تلاش کردهایم تا صدای مردم را به گوش مسئولان برسانیم و بستر حضور زائران در عراق را فراهم سازیم.
وی از هیأتیها بهعنوان افراد پیشتاز در رعایت شیوهنامههای بهداشتی یاد کرد و افزود: تجربه ثابت کرده است که عزاداران حسینی میتوانند با رعایت شیوهنامههای بهداشتی در عراق حضور یابند و اربعین با شکوهی را رقم بزنند.
دبیر جامعه فعالان مردمی اربعین ضمن گلایه از کمکاری مسئولان دولت دوازدهم در حوزه اربعین، خواستار مطالبه جدیتر دولت جدید شد و گفت: اکنون سفرهای بسیاری به کشورهای مختلف در حال انجام است اما متأسفانه نوبت زائران اربعین که میشود سفرها لغو میشود درحالیکه یک جمعیت چندین میلیون نفری در ایران، خواستار حضور در اربعین عراق هستند.
وی خاطرنشان کرد: الزام کردن به زدن دو دز واکسن یکی از سختگیریهاست چراکه اکنون برای سفر به هر کشوری فقط تست کرونا از افراد گرفته میشود.
صالحی گفت: هنوز مسئول اربعین منصوب دولت قبلی است و این طبیعی است که انتظار زیادی نمیتواند از این فرد داشت، ستاد اربعین نیازمند یک رئیس جدید است تا در اربعین امسال بتوانیم به حداقلها برسیم؛ اگر شرایط و امکان اعزام عموم مردم وجود ندارد باید بستر اعزام نخبگان و گروههای فعال در حوزه اربعین فراهم شود.
وی با بیان اینکه اربعین حیات معنوی متدینین است و در سلامت روح و روان جامعه تأثیرگذار خواهد بود، مطرح کرد: ما باید تلاش کنیم تا در داخل ایران حال و هوای اربعین ترویج شود و ارائه خدمات به نیازمندان مهمترین موضوعی است که در اربعین امسال دنبال خواهد شد.
لزوم آمادگی هیأتها برای گرامیداشت با شکوه اربعین در ایران
حسین یکتا در این همایش با اشاره به اینکه امسال نیز همانند سال گذشته محبان اباعبدالله (ع) نسبت به اربعین بیتفاوت نخواهند بود، اظهار کرد: هر چند ما انتظار داریم که راه باز شود اما هنوز تحقق این امر گرههایی دارد که مسئولان دولت باید پیگیری رفع این گرهها باشند.
وی با تاکید بر اینکه رفع مشکل نیازمند یک پیگیری جدی توسط مسئولان ایرانی و عراقی است، اضافه کرد: انتظار داریم که در حد امکان شرایط حضور موکبداران ایرانی در اربعین عراق فراهم شود تا ارتباط مطلوبی که میان ایران و عراق فراهم شده است حفظ شود.
دبیر جمعیت امام رضاییها از آثار روابط متقابل میان عراقیها و ایرانیها در اربعین یاد کرد و گفت: امیدواریم با حضور مسئولان دولت جدید بسترهای ارتباطی میان عاشقان اباعبدالله (ع) در سراسر جهان بیش از پیش تقویت شود.
وی خاطرنشان کرد: هر چند همچنان نباید از اربعین عراق غافل شویم اما در صورتی که حضور در عراق شدنی نباشد باید آماده باشیم تا یک اتفاق بزرگتر و جدیتر را در داخل کشور رقم بزنیم و برنامههای اربعینی خود را در ایران دنبال کنیم.
یکتا با اشاره به اینکه دعا و توسل موجب رفع مشکل میشود، گفت: باید برای اینکه دوباره توفیق خدمت به زائران امام حسین (ع) را داشته باشیم دست به دعا برداریم و از خداوند متعال بخواهیم گناهان ما را ببخشد.